Czekolada nie dla każdego? Czołowy producent kakao podnosi jego cenę. Rekordowe stawki odczujemy w sektorze słodyczy

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
O taniej czekoladzie możemy zapomnieć?
O taniej czekoladzie możemy zapomnieć? pixabay.com/5671698
Wybrzeże Kości Słoniowej, czołowy producent ziarna kakaowego na świecie, podniesie jego cenę o 50 proc., z 1000 do 1500 franków CFA za kilogram, podał na początku tygodnia portal Abidjan, powołując się na źródła w firmach eksportowych. Co to oznacza dla smakoszy m.in. ciast i czekolad? Niestety droższe słodycze.

Spis treści

O pierwszych wzrostach cen surowca pisaliśmy już w lutym. W połowie miesiąca osiągnęły rekordowy poziom, a wszystko przez suszę w rejonie Afryki Zachodniej. Na nowojorskiej giełdzie za tonę surowca osiągnięto niemal sześć tysięcy dolarów. Kurs ten przebił dotychczasowy rekord, ustanowiony jeszcze w latach 70.

Kakao będzie synonimem luksusu?

Według źródeł eksportowych podwyżka ma zostać zatwierdzona przez prezydenta Wybrzeża Kości Słoniowej Alassane Ouattarę, który wcześniej zaakceptował propozycję ceny w przedziale 1100-1200 franków CFA za kilogram. Potem zmienił zdanie i poprosił o wyższą stawkę, oczekiwaną przez producentów, doszła ona do 1500 franków CFA za kilogram (z 1,65 do 2,47 USD).

Na wzrost cen ma wpływ... pogoda

Wzrost ceny spowodowany jest suszą i niskimi plonami, szczególnie w Afryce Zachodniej, gdzie znajduje się ok. 70 proc. światowych upraw kakao. Młode strąki potrzebują dużo wody do wzrostu, jednak wszystkie kraje leżące wzdłuż Zatoki Gwinejskiej mierzą się z wysokimi temperaturami powyżej 30 stopni Celsjusza. Dalej jest sucho i gorąco, mimo że powinna rozpocząć się pora deszczowa.

Kakao jest jednym z cennych składników w kuchni, zwłaszcza w sektorze cukierniczym. Produkuje się z niego czekoladę i ciasta. Choć problemu z dostępnością nie ma, mniejsze plony przekładają się na ceny, co finalnie odczuje konsument, płacąc więcej za słodkie wyroby. Zwraca się uwagę także na inny scenariusz – spadek sprzedaży. Dla tej branży zawrotne stawki za kakao też nie napawają optymizmem – jak piec ciastka i ciasta z dodatkiem składnika, aby ktoś je potem kupił?

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

Źródło:

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.