Gotujesz parówki w ten sposób? Narażasz całą rodzinę na ciężkie choroby. Sprawdź, jak ograniczyć wytwarzanie szkodliwych substancji

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 7 lat
Parówki to szybkie i wygodne danie. Są w szczególności lubiane przez dzieci. Jeśli chcesz sięgać po nie od czasu do czasu, zobacz, jak powinno się gotować parówki, aby nie było szkodliwe i sprawdź, które z nich są najzdrowsze.

Spis treści

Z czego tak naprawdę są parówki? Jakie są najzdrowsze parówki?

Najzdrowsze parówki, to te, które przygotujemy sami, ale jeśli chcemy wybierać spośród tych sklepowych, zwróćmy uwagę na skład. Im więcej mięsa, a mniej dodatków, tym zdrowsze będą parówki.

Parówki, choć nie są ulubionym produktem dietetyków, mogą od czasu do czasu pojawić się na naszym stole. Jednak tylko te o dobrym składzie!
Parówki, choć nie są ulubionym produktem dietetyków, mogą od czasu do czasu pojawić się na naszym stole. Jednak tylko te o dobrym składzie! kalhh/Pixabay

W pierwszej kolejności należy zrezygnować z tych, które mają na liście składników mięso oddzielone mechanicznie (MOM). Oznacza to, że do parówki zamiast mięsa trafiły m.in. skóry, tłuszcz, ścięgna, rozdrobnione kości i chrząstki, a czasem także pióra i pazury.

Wśród dodatków, które nie powinny znaleźć się w składzie dobrych parówek, wymieniane są:

  • fosforany i azotany,
  • glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku,
  • zagęstniki i stabilizatory,
  • wypełniacze,
  • sztuczne aromaty.

Więcej na ten temat mówi na swoim kanale ekspertka ds. żywienia Katarzyna Bosacka:

Jak powinno się gotować parówki?

Wiele osób gotuje parówki wrzucając je na wrzącą wodę i gotuje je 5-10 minut. Nie mają świadomości, że w ten sposób doprowadzają, do uwalniania toksycznych substancji.

– Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki – tłumaczy w mediach społecznościowych kulinarny ulubieniec Polaków – Robert Makłowicz.

Wynika to z tego, w niektórych parówkach może występować znacząca ilość soli peklujących, które są źródłem azotanów i azotynów. Substancje te mogą pod wpływem długotrwałego podgrzewania przekształcać się w szkodliwe nitrozoaminy.

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny:

Długoterminowa ekspozycja na te związki może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. N-nitrozoaminy poza działaniem rakotwórczym i mutagennym wykazują także właściwości genotoksyczne i embriotoksyczne. Związki te powstają podczas procesów przetwarzania żywności.

Obecność nitrozoaminów stwierdzono m.in. w:

  • wędlinach,
  • przetworzonych rybach,
  • kakao,
  • piwie i innych napojach alkoholowych.

Nitrozoaminy mogą być również obecne w innych produktach żywnościowych, takich jak warzywa, zboża, mleko i produkty mleczne, żywność fermentowana lub marynowana.

Kiedy wrzucić parówki do wody?

Parówek nie należy wrzucać do wrzątku tuż po wyjęciu z lodówki. Jeśli zależy nam na tym, aby nie popękały, powinniśmy pozostawić je na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej, przed wrzuceniem do zagotowanej wody.

Zastanawiasz się, kiedy wiadomo, że parówki są gotowe? Zazwyczaj 5 minut wystarczy, aby podgrzały się w środku. Pamiętaj, że parówki wrzucamy do wrzącej wody, ale już po wyłączeniu gazu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło: Informacja w sprawie oceny ryzyka N-nitrozoamin w żywności Główny Inspektorat Sanitatny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia