Niepowtarzalny smak tradycji. Oto przepis z 1910 roku na babkę wielkanocną. Receptura Ochorowicz-Monatowej inspirowała nasze babcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Babka wielkanocna z szafranem to luksusowy przepis na świąteczny stół.
Babka wielkanocna z szafranem to luksusowy przepis na świąteczny stół. od lewej: Dariusz Gdesz/PolskaPresse/Gazeta Wrocławska/zdjęcie ilustracyjne/domena publiczna
„Piec powinien być wcześnie napalony, bo te baby długo stać nie mogą” - pisała w swojej książce z 1910 r. o babach drożdżowych z szafranem na Wielkanoc Maria Ochorowicz–Monatowa. Pomimo stosowania miar i wag, które dziś już wyszły z użycia, „Uniwersalna książka kucharska” tej autorki może być źródłem inspiracji dla współczesnych smakoszy. Zobacz, jak zrobić babkę na Wielkanoc według starej receptury.

W skrócie

Szukając przepisów na domowe baby drożdżowe, warto sięgać do starych przepisów Marii Ochorowicz – Monatowej w książce „Uniwersalna książka kucharska”. Korzystając z nich, należy pamiętać o innym systemie mierniczym i o tym, że autorka proponuje używanie bardzo dużych ilości masła, jajek i tłustego mleka. To istotna informacja dla osób obliczających domowy budżet oraz liczących kalorie.

Zbliżają się święta wielkanocne. Z tej okazji mamy dla Was przepis na oryginalną babkę, jakie wypiekały nasze babcie.

Składniki na babkę drożdżową sprzed stu lat

Współcześnie warto wiedzieć:

  • kopa jaj to 60 sztuk,
  • funt to około 400 g,
  • łut to około 13 g.

Dodatkowo niektóre wskazówki, zawarte w książce, są nieprecyzyjne, bo autorka liczyła na intuicję i doświadczenie czytelniczek. Przepisy są napisane staroświeckim językiem, który również jest ciekawostką. Przytaczamy przepis na baby podolskie z szafranem z zachowaniem oryginalnej pisowni.

Przepis na babkę szafranową na Wielkanoc

„1 litr przesianej mąki zaparzyć z 3 / 4 litrem wrzącego mleka rozbijając dobrze, aby grudek nie było i w tejże chwili wlać ½ litra zimnego mleka, wyrobić dobrze i odstawić do zupełnego wystudzenia. Wtedy wlać 20 dkgr. (14 łutów) rozrobionych drożdży i kopę żółtek ubitych na pianę w garnku z ciepłą wodą.

Gdy się rozczyna ruszy, wsypać 3 litry mąki, wlać 1 / 2 litra sklarowanego masła, 1 1 / 2 funta cukru, łyżeczkę soli i wyrabiać ciasto przez całą godzinę. Wkońcu wsypać 6 dkg. (4 łuty) gorzkich migdałów utartych na masę, troszeczkę utłuczonej wanilii, 1 / 2 funta obranych rodzynków, wlać kieliszek spirytusu, w którym namoczyć na dwa dni wprzód trochę szafranu, ubić pianę z 10-u białek, wymieszać to wszystko lekko z ciastem, ponakładać do mniejszej połowy w formy wysmarowane masłem i postanowić w cieple do wyrośnięcia.

Czytaj także:

Piec powinien być wcześnie napalony, bo te baby długo stać nie mogą; gdy podrosną blisko do pełna wstawić je w bardzo gorący piec na godzinę. Wyjmować bardzo ostrożnie, najlepiej na poduszkę, bo łatwo opadają”.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Kim była Maria Ochorowicz-Monatowa?

Kim była autorka wspomnianej książki kucharskiej? Maria Ochorowicz-Monatowa urodziła się w 1866 roku w rodzinie Leszczyńskich. Jej pierwszy mąż, Juliusz Ochorowicz, był filozofem, drugi, Henryk Monat, krytykiem literackim. „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz- Monatowej to najsłynniejsze dzieło znanej kucharki i autorki książek. W wielu domach jej książka kucharska przez długie lata była cenną skarbnicą wiedzy. Znajdziemy w niej przeszło 2200 przepisów na posiłki skromne i bardziej wyszukane. Publikacja została opatrzona ilustracjami i kolorowymi tablicami.

Książkę wyróżniono nawet na wystawie w Warszawie. Maria Ochorowicz – Monatowa zapewniała, że w „Uniwersalnej książce kucharskiej” zawarte są warunki odpowiedniej diety, codziennej higieny oraz kuchni jarskiej. We wstępie zaznaczała:

„Starałam się obznajomić młode, niedoświadczone jeszcze gosposie, jak mają się zabrać do gospodarstwa kuchennego, począwszy od urządzania kuchni, spiżarni, dyspozycyi najtańszych codziennych obiadów, a skończywszy na wielkich wystawnych przyjęciach, a dla plastycznego przedstawienia zaopatrzyłam książki w liczne rysunki i ilustracyje gustownego dekorowania półmisków i stołu, tranżerowania mięsiwa i najnowszych ulepszeń i przyrządów, mających swe zastosowanie w sztuce kulinarnej”.

Maria Ochorowicz - Monatowa w publikacji „Uniwersalnej książce kucharskiej” zamieściła aż 9 przepisów na baby drożdzowe.
Maria Ochorowicz - Monatowa w publikacji „Uniwersalnej książce kucharskiej” zamieściła aż 9 przepisów na baby drożdzowe. Andrzej Banas/PolskaPress/polona.pl/domena publiczna
Babka wielkanocna z szafranem to luksusowy przepis na świąteczny stół.

Niepowtarzalny smak tradycji. Oto przepis z 1910 roku na bab...

Zobacz inne przepisy wielkanocne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.