Ricardo Guima: - Mamy kilka wielkanocnych specjałów. Jednym z nich jest polvo a lagareiro, czyli pieczona w piekarniku ośmiornica z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. Przed upieczeniem taka ośmiornica powinna byc´ jednak gotowana przez około kwadrans z dodatkiem cebuli w łupince, a jeszcze przed tym – dobrze zamrożona. Dzięki zachowaniu całej tej procedury jest odpowiednio miękka, a co za tym idzie – przepyszna.
Taką ośmiornicę podaje się później z ziemniakami, ewentualnie z frytkami, oraz warzywami. Bardzo często na stołach można też spotkać pieczoną cielęcinę z ziemniakami. Najsmaczniejsza jest taka z pieca opalanego drewnem. Popularna jest ponadto jagnięcina albo kozina, też najlepiej wprost z pieca opalanego drewnem. Kolejną alternatywą jest kulka mięsna, czyli ciasto pełne różnych mięs.
Pomeczowe wypowiedzi po meczu Włókniarz - Sparta
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?