ŁKS. Ricardo Guima. Wielkanocny przysmak... pieczona ośmiornica

p
Pomocnik ŁKS - Ricardo Guima o wielkanocnych przysmakach w Portugalii dla lkslodz.pl

Ricardo Guima: - Mamy kilka wielkanocnych specjałów. Jednym z nich jest polvo a lagareiro, czyli pieczona w piekarniku ośmiornica z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. Przed upieczeniem taka ośmiornica powinna byc´ jednak gotowana przez około kwadrans z dodatkiem cebuli w łupince, a jeszcze przed tym – dobrze zamrożona. Dzięki zachowaniu całej tej procedury jest odpowiednio miękka, a co za tym idzie – przepyszna.

Taką ośmiornicę podaje się później z ziemniakami, ewentualnie z frytkami, oraz warzywami. Bardzo często na stołach można też spotkać pieczoną cielęcinę z ziemniakami. Najsmaczniejsza jest taka z pieca opalanego drewnem. Popularna jest ponadto jagnięcina albo kozina, też najlepiej wprost z pieca opalanego drewnem. Kolejną alternatywą jest kulka mięsna, czyli ciasto pełne różnych mięs.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomeczowe wypowiedzi po meczu Włókniarz - Sparta

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: ŁKS. Ricardo Guima. Wielkanocny przysmak... pieczona ośmiornica - Express Ilustrowany

Wróć na gol24.pl Gol 24